תקן המכונה בלועזית סטנדרט מהווה מפרט מקובל או שיטה מקובלת המיועדים ליישום בתעשייה, בגופי שירות ועוד.
התקן בא כדי לקבוע נורמות שמטרתן להבטיח שיתקבל בסופו של יום מוצר איכותי ופונקציונלי. יתר על כן, מטרתו ליצור סרגל דרישות אחיד בעל תצורה אחידה לנוחות המשתמשים בו. לשם המחשה- אם בישראל, באירופה ובשבט זולו באפריקה יעשו שימוש באותו תקן או במלים אחרות, באותו סרגל דרישות, אזי נצפה, אם ננטרל גורמי הפרעה אחרים, כי בסופו של יום ייוצר מוצר זהה בעל מאפיינים דומים.
מטרות נוספות של התקן הינן לקבוע ממשקים אחידים ויעילים לתאימות בין יצרנים לאחר שפותחו טכנולוגיות חדשות, לקבוע נורמת ייצור שבאה להבטיח רמת שירות בטוחה במוצר, שמירה על איכות הסביבה, שמירה על בטיחותו ובריאותו של המשתמש והקלה על הסחר הבינלאומי.
התקן מפרט דרישות טכניות שחלות על המוצר, על התהליך או על השירות, וזאת כדי להבטיח התאמה לייעודם. כמו כן התקן עוסק בתכונות המוצר, התהליך או השירות.
לצורך הכנתו של תקן ישראלי מופעל מערך תקינה רחב במכון התקנים הישראלי (להלן: "המכון"), המפעיל מאות וועדות ציבוריות (מרכזיות, טכניות ומומחים), שבהן חברים אלפי נציגים מכל מגזרי המשק, רשויות המדינה והחברה, ובכללם יצרנים, קבלנים, יבואנים, מוסדות מחקר ומעבדות בדיקה.
כאשר נקבע על ידי המכון תקן ישראלי הוא מקבל מעמד של תקן וולונטרי היושב על המדף. רוצה לומר- תרצה תשתמש, לא תרצה אל תשתמש. אם מצא שר הכלכלה והתעשייה, שיש צורך לשמור באמצעות התקן על בריאות הציבור, על בטיחותו ועל איכות הסביבה, וכן כדי לספק מידע כאשר זה לא בנמצא, כדי להקנות הגנה לצרכן, כדי להבטיח תאימות או חליפות של מוצרים וכן כדי למנוע נזק כלכלי שעלול להיגרם לצרכן כתוצאה משימוש בחומרים שאינם גלויים לעין, הוא רשאי, לאחר שנועץ בנציגי היצרנים והצרכנים, להכריז על התקן כרשמי ולתת לו מעמד חוקי.
משמעותו של התקן הרשמי הינה, שהמוצר שהתקן חל עליו, אין לייצרו, למכרו, לייבאו או להשתמש בו לביצוע עבודה שהכללים הטכניים של התהליך שלה נקבעו כתקן רשמי, אלא אם כן התאימו המוצר או תהליך העבודה לדרישות התקן הרשמי.
האחראי על אכיפת תקן רשמי הינו הממונה על התקינה במשרד הכלכלה והתעשייה, והא רשאי לערוך ביקורת ולבדוק האם ממולאות הוראות חוק התקנים. היה והתברר כי הייתה עבירה על חוק התקנים, ננקטים הליכים משפטיים נגד בעלי עסקים, יבואנים או יצרנים.
כאשר התקן הרשמי מאוזכר בצו יבוא חופשי (צי"ח), המשמעות הינה, כי חלה חובה לפעול בהתאם לקבוע בצו ולבצע בדיקות התאמה לתקן, כולו או חלקו, וזאת בהתאם לקבוע בצו ולקבל אישור תקן מהגורם האמון על כך, וזאת לצורך מתן אישור לשחרור המשלוח מהמכס בנמל היבוא בישראל.
במידה ונתקלת בבעיה הנוגעת להתאמת המוצר לדרישות התקן או במסגרת הליך שחרורו מהמכס או כאשר הנך רוצה להקדים ולברר מהו ההליך הנדרש וכיצד ניתן לצלוח אותו כנדרש, הנך מוזמן/ת לפנות אלינו.
אנו באיוויקס בעלי ניסיון רב ובקיאים בהליכי היבוא והטיפול בטובין להוכחת התאמתם לתקן ונשמח לטפל בבקשתך/פנייתך.
© כל הזכויות שמורות לאינג' עדי א. עציץ, עו"ד ואין לעשות במאמר זה, כולו או חלקו, שימוש כלשהו ללא קבלת אישורו הפורמלי מראש.