לא אחת עולה השאלה אם מיכל מסוים עונה להגדרה של מיכל לחץ, אם לאו?
הדרך הנכונה לענות על שאלה זו הינה, לפנות לתקן הישראלי ת"י 4295 ולעמוד על ההגדרה המדויקת במלואה. ובכן, על פי הגדרת התקן הרשמי האמור, מיכל לחץ הינו מיכל מרותך שמכפלת הלחץ שלו (בר) בנפחו (ליטר) עולה על 200 ושלחץ התכן שלו עולה על 1 בר או שהמיכל עצמו עובד בתנאי ואקום.
לצורך הדוגמה, אם ניקח קולט אוויר המיועד למדחס אוויר שנפחו 20 ליטר ולחץ העבודה שלו 8 בר נמצא, כי המכפלה הינה 160 ולפיכך התקן הרשמי ת"י 4295 לא חל עליו. לעומת זאת, אם מדובר בקולט אוויר שנפחו 25 ליטר ולחץ העבודה שלו 10 בר הרי שמכפלת נפחו בלחץ שלו הינה 250 ולפיכך התקן האמור חל עליו. ומה באשר לקולט אוויר שנפחו 25 ליטר ולחץ העבודה שלו 8 בר? ובכן, חישוב מהיר יראה לנו שהמכפלה הינה 200 בדיוק.
נשאלות אם כך מספר שאלות ביניים:
• מה משמעות הקביעה שהתקן חל על המוצר, אם לאו?!
• מה באשר למיכל שמכפלת הלחץ שלו בנפחו הינה בדיוק 200?
• האם יש משמעות להיות המיכל מרותך, אם לאו?!
• ומה אם מדובר במיכל הפתוח לאטמוספירה?!
ובכן אענה על ראשון ראשון ועל אחרון אחרון.
אם מדובר במוצר "הנופל" בגדרי חלות התקן, אנו אומרים שהתקן חל עליו. במקרה דנן אם אחת הדרישות מתקיימת אך השאר לא, המשמעות הינה שהתקן לא חל על המוצר. נדרש למלא את כל התנאים במצטבר ואז ניתן לקבוע שהמוצר עבר את מפתן דלתו של התקן וכעת נותר לוודא שהוא עומד בכל דרישות התקן.
בהתייחס לדוגמאות שהבאתי לעיל ניתן לראות שמכפלה של לחץ בנפח העולה על 200 משמעותה שהתקן חל המוצר (במידה והוא עומד בשאר התנאים) ואכן מדובר במיכל לחץ. לעומת זאת מכפלה הקטנה מ- 200 משמעותה, שהתקן לא חל המוצר ואין מדובר במיכל לחץ. כאשר המכפלה הינה בדיוק 200 המשמעות הינה, על פי לשון ההגדרה, שהתקן לא חל על המוצר ואין מדובר במיכל לחץ.
האם מיכל העונה לכל תנאי ההגדרה של מיכל לחץ אך אינו מרותך, נחשב למיכל לחץ?
ובכן על מנת שמיכל ייחשב כמיכל לחץ עליו להיות, בין שאר התנאים, גם מיכל מרותך. מיכל שאינו מרותך אינו נחשב מיכל לחץ ולפיכך התקן האמור לא חל עליו.
באותה נשימה יש לקבוע, שמיכל העונה לכל תנאי ההגדרה אך פתוח לאטמוספירה, אינו נחשב למיכל לחץ, וזאת מאחר ולחץ התכן שלו לא עונה לנדרש לעניין חלות התקן.
ולקינוח אבהיר גם זאת, שאם מדובר במיכל שלחץ התכן שלו שלילי, זאת אומרת שהוא עובד בתנאי ואקום, במקרה זה התקן חל עליו במידה והוא עונה לשאר ההגדרות של מיכל לחץ.
לסיכום, ראוי ונכון שכל יצרן או יבואן המתעתדים לשווק מיכל שיתכן והינו מוגדר כמיכל לחץ, לוודא מראש האם הוא מוגדר ככזה, אם לאו. במידה וכן, יש לנקוט בפעילות מקדימה על מנת למנוע סיבוכים, עיכובים בנמל הייבוא, הפרה של תקן רשמי שעלולה לגרור לאישום פלילי חלילה ועוד.
אנו באיוויקס בעלי מומחיות מובהקת בתחום זה ויכולים לסייע לכל יבואן ולכל יצרן, אם בארץ אם בחו"ל, במתן תשובות, ייעוץ, הכוונה וייצוג מלא מטעמם מול הרשויות בישראל. זאת על מנת להבטיח שמיכל הלחץ יקבל את האישורים המתאימים ויותקן בישראל ללא כל בעיות.
© כל הזכויות שמורות לאינג' עדי א. עציץ, עו"ד ואין לעשות במאמר זה, כולו או חלקו, שימוש ללא קבלת אישורו הפורמלי ומראש.