הוועדה הלאומית לריתוך (להלן: "הוועדה") מובילה את תחום הריתוך בישראל מזה שנים רבות. הוועדה פועלת לשדרג את נושא הריתוך ולהביאו לתודעת כלל הציבור, ובכלל זה מהנדסים, מתכננים, מפעלי תעשייה, גורמים טכניים שונים והן לתודעת רשויות המדינה ומקבלי ההחלטות בה בהיותם היוזמים מחד והמזמינים מאידך של פרויקטי בניה שונים בהם משולבות פעולות ריתוך. כידוע, פעלה הוועדה מזה שנים לקידומו של מתווה חדש, לראשונה בישראל יש להדגיש, להסמכתם של מפקחי ריתוך, וזאת מתוך כוונה להבטיח שעבודות הריתוך תעשנה בישראל בצורה איכותית, מקצועית ובהתאמה לתקנים הישימים. זאת באמצעות הצבתם בקדמת המחנה, של גורמים מקצועיים בעלי ידע וניסיון בתחום הריתוך, אשר עמדו בדרישות ההסמכה המחמירות ולבסוף אף הוסמכו רשמית כמפקחי ריתוך מוסמכים.
בצל האתגרים והחששות הרבים ותוך שחברי הוועדה רואים לנגד עיניהם את האפשרות להגשים חזון, אם תרצו חלום, נפתח בלשכת המהנדסים בשנת 2000 המחזור הראשון של קורס הרענון לקראת הסמכתם של מפקחי ריתוך, אשר לעבדכם הנאמן הייתה הזכות להימנות עליהם. ללא כל רגולציה מחייבת וללא כל תמיכה של מי מרשויות המדינה יצאה בשעתו הוועדה לדרך ארוכה אך מאתגרת כשבבסיס תקוותה ניצבו כוחות השוק בהם תלו חבריה את יהבם בציפייה ובתקווה שהם אלה אשר יעצימו את הצורך והחובה בשילובם של מפקחי ריתוך מוסמכים בלבד בכל עבודת ריתוך באשר היא.
עד כה הוסמכו על ידי הוועדה כ- 110 מפקחי ריתוך מוסמכים המשולבים היטב בתעשייה ובפרויקטי בינוי שונים ברחבי ישראל. הסמכה זו מוכרת גם על ידי ה- AWS (American Welding Society), במסגרת הסכם ההכרה ההדדית שגובש בשעתו בין ארגון חשוב זה לבין הוועדה וניתן לקבוע שהמודעות לצורך בשילובם של מפקחי ריתוך מוסמכים בכל עבודת ריתוך גברה משמעותית, כך, שכיום קיימת דרישה שהולכת ומתרחבת להסמכתם של עוד מפקחים.
מאחר וחזון זה הפך כבר למציאות משגשגת הגיעה העת לצעוד קדימה באותה נחישות, ובמקביל להרחבת מעגל מפקחי הריתוך המוסמכים, לשקול לפעול לשדרוגם של אלה הוותיקים, אשר צברו ניסיון רב ויש להם את הידע וההשכלה הנדרשים ולהסמיכם כמשגיחי ריתוך מוסמכים (CWS), על פי דרישות ה- AWS. אין לי ספק כי יש בכך כדי להביא להקטנת עלויות האי איכות הנצברות במהלך הייצור ובכך למקסם את הרווח התפעולי של המפעל. לדוגמא: באחת הסקירות שביצעתי לפני שנים במפעל מיכלי לחץ גדול ומוביל באירופה מצאתי, שאין המפעל מקפיד למפות את הליקויים המתגלים במהלך עבודות הריתוך, אינו מנתח ומפלח אותם בצורה שוטפת ולא מנהל בקרה ומערכת מתועדת שיש בהן כדי להקטין את תדירות מופעם לאורך זמן. תשומת לב הנהלת המפעל הופנתה על ידי לסוגיה זו אך ניכר היה שהערתי, ואם תרצו המלצתי נכון לאותו שלב, נפלה על אוזניים ערלות. לימים, כעבור כשנה ביקרתי במפעל זה במסגרת מבדק מעקב ובמסגרת שיחת הפתיחה דאג סמנכ"ל האיכות להציג בפניי מצגת פרטנית המתמקדת בתוצרי יישומן של הערתי/המלצתי הלכה למעשה ובחסכון השנתי המשמעותי שנבע באופן ישיר מהקטנת עלויות האי איכות.
במשימה חשובה זו יתרכז מאמרי זה.
קחו לדוגמה את התפישה הקיימת היום. בכל הקשור לעבודתם של מפקחי הריתוך אנו מתמקדים בביצוע נכון ואיכותי של פעולות הריתוך אך יחד עם זאת יתכן מאוד שנשיג עבודת ריתוך איכותית אך בה בעת כזו שאינה יעילה ואין בצידה כל הצדקה כלכלית. כשאנו רוצים לתאר את אופי השימוש הנעשה במשאבים, במטרה להביא למקסימום את רמת התפוקה של הייצור או מתן השירות, אנו מדברים על יעילות כלכלית. מערכת כלכלית מסוימת תוגדר כיעילה יותר לעומת מערכת אחרת כאשר ברמה נתונה של מקורות היא מספקת כמות גבוהה יותר של מוצרים או שירותים.
ריתוך הינו טכנולוגיה מורכבת המצריכה מעורבות של Supervisors (להלן: "משגיחים") במטרה להשיג ולשמר רמת איכות מוגדרת של ריתוך מחד אך יעילה ופרודוקטיבית מבחינה כלכלית, מאידך. אותם משגיחים צריכים להיות מסוגלים לטפל באספקטים תאורטיים ומעשיים הנוגעים לפעולות ריתוך, בעשותם כן במהלך ההשגחה היומיומית אותה הם מבצעים במסגרת עבודות הריתוך במהלך הייצור, הקמה או תחזוקה. התעדת Welding Supervisors- משגיחי ריתוך (להלן: "WS") יש בה כדי להצביע על כך, שלמחזיק בהתעדה זו יש רמת ידע גבוהה בריתוך, הן בפן המעשי והן בפן התיאורטי מחד, וכן שיש לו את היכולת להנחות ולהשגיח על ביצוע עבודות ריתוך בהתאמה לדרישות הרלוונטיות של התקן, מאידך גיסא.
בשונה ממפקח ריתוך מוסמך שמסגרת תפקידו מוגדרת ותחומה היטב, מסגרת תפקידו של משגיח ריתוך מוסמך (להלן: "CWS") רחבה הרבה יותר, עוסקת באספקטים שכיום מפקחי הריתוך לא נוגעים בהם ויתכן מאוד שבמספר לא מבוטל של מקומות הם אפילו מוזנחים ולא מטופלים. מבין תפקידיו של ה- CWS ניתן למנות: הנחיית והכוונת פעולות ריתוך ועובדים, הכנת תוכניות עבודה, לספק הוראות עבודה ולהעריך את ביצועי העובד. על ה CWS חייב להכיר את תהליכי הריתוך לסוגיהם (כדוגמה: SMAW,GMAW,GTAW,SAW), נוהלי ריתוך (WPS), התעדות רתכים (WPQ), חומרי מבנה וריתוך, בטיחות בעבודה וכן את המגבלות שבבדיקות ריתוכים. כמו כן עליו להיות מסוגל לקרוא שרטוטים, להכין ולתחזק רשומות, להכין ולמלא דו"חות וכן לקבל החלטות מושכלות. על מנת שה- CWS יהיה אפקטיבי, על הפעילויות המבוצעות להיות נכונות מבחינה טכנית, אתיות וכן להיות עקביות ותואמות את דרישות העבודה המבוצעת. עליו להיות מסוגל לעבוד הן עם הנהלת המפעל והן עם הרתכים בצורה ובדרך ההולמים ותואמים כל אחד מהם.
על מנת להגדיר מינימום של תקנים עבור אותם גורמים המבצעים משימות השגחה על עבודות ריתוך, נקבע תקן AWS B5.9:2006 אשר אחת ממטרותיו הינה לספק הכרה מסוימת לאלה שיש להם את הידע, ההסמכה, הניסיון והמומחיות בתחום ההשגחה על עבודות ריתוך.
AWS B5.9:2006- Specification for the Qualification of Welding Supervisors- תקן זה קובע דרישות להתעדת CWS, מתאר כיצד ניתן להתעיד כוח אדם, עקרונות ביצוע ההתעדה והשיטה לתחזוק ושמירת ההתעדה. תקן זה אינו מתייחס לכל האספקטים הבטיחותיים המשולבים בריתוך, שכן זו אחריותו של המעסיק להבטיח את בטיחות ובריאות העובדים וליישם את הדרישות הרגולטוריות טרם ביצוע הריתוך. בהליך ההתעדה, המועמד צריך להוכיח בקיאות כללית בריתוך הן ברמה הפרקטית והן ברמה התאורטית וכן להיות מודע לתפקידיו של ה CWS. במהלך הבחינה, תוערך שליטתו של הנבחן בנושא ההתעדה, היקף ניסיונו ורמת בקיאותו הכלליים מחד ובתקנים ומפרטים, מאידך- כל זאת בתחום הריתוך. יובהר, כי על המעסיק להחזיק ברשותו את כל הרשומות הנוגעות להתעדה האמורה.
התעדתו של WS נקבעת על בסיס אימון וניסיון מעשי שיש בהם כדי למלא אחר משימות ההשגחה הבסיסיות המצופות ממנו. על ה- WS לעמוד בדרישות הנוגעות לפעולות שהוא מחויב בביצוען וכן באלה הנוגעות להשכלתו ולניסיונו, כמפורט להלן:
פעולות שה- WS מחויב בביצוען:
על ה- WS להיות אחראי להכוונה וביצוע פעולות שמטרתן להבטיח שכל הפעילויות הנוגעות לריתוך עומדות בדרישות הרלוונטיות. ה- WS מחויב להיות מסוגל לבצע את כל המשימות המפורטות בנספח A של תקן AWS B5.9:2006, ובכללם:
- בקיאות בהשגחה על ריתוך– על ה- WS להשגיח על העובדים, להעריך את העבודה המבוצעת על ידם, לתאם בין העבודות ולהורות את אנשי הריתוך.
- הבנה של שרטוטים ומפרטים– קריאת שרטוטים, יישומם של מפרטים והכוונה של אחרים בתחומים אלה. עליו להכיר סימני ריתוך וכן הגדרות ומונחי ריתוך.
- בקיאות בחומרי בסיס וחומרי ריתוך– הבנה בסיסית של מטלורגיית הריתוך וחומרי הבסיס, סוגי המתכות המשמשות למילוי הריתוך, לרבות מאפייני הריתוך שלהם. בכלל זה נדרשת בקיאות בסיסית במפרטי החומרים ובהליך בדיקתם.
- הכרה תאורטית ומעשית של ריתוך, הלחמה וציוד המשמש לחיתוך– הכרת המאפיינים של מגוון רתכות וספקי כוח המשמשים בתהליכי ריתוך וחיתוך וכן הכרה של דרישות הבטיחות הבסיסיות הנוגעות לריתוך וחיתוך וכל זאת במטרה לעשות שימוש נכון בציוד.
- בקיאות בדרישות בטיחות– אימון של העובדים וכן ישומן של הוראות הבטיחות ותחזוקתן בהתייחס לפעילויות השונות.
- הוראות ריתוך– על ה- WS לסקור את הוראות הריתוך הפורמליות על מנת להבטיח שכל העובדים הנוגעים לריתוך בקיאים בהוראות הללו. באפשרותו לכתוב הוראות ריתוך, להידרש להגדיר דרישות בדיקה לצורך הסמכת רתכים ולהיות אחראי להכנת דו"חות לצורך התאמה לתקנים או כל מסמך אחר. האחריות ליישומן של הוראות ריתוך לרבות התאמה לדרישות התקנים מונחת על כתפי מהנדס הריתוך, אנשי הבטחת האיכות או אנשי בקרת האיכות.
- בקיאות בפרקטיקת ריתוך ובקרת ייצור– בכלל זה אחסון של מתכות מילוי, השפעה של פרמטרי הריתוך על איכות הריתוך והגורמים להתפתחותם של מאמצים, עיוותים ועוד בריתוך. ה- WS יסייע בתכנון (לא design) ותיאום של ההכנות לריתוך ופעולות ריתוך וכן להבטיח שהבקרה, פעילות מתקנת והתיעוד מבוצעים על פי הנדרש.
- פיקוח ריתוך– ה- WS מחויב להבטיח בכל עת שהריתוכים תואמים את הדרישות הרלוונטיות וכן שמשימות הפיקוח מבוצעות ומוערכות על ידי מפקחים מוסמכים בלבד.
- דיווחים ושמירת רשומות בדיקה ובחינה– ה- WS יכין דיווחים ברורים ויתחזק רשומות של סיקורים, ממצאי פיקוח ותיעוד ממצאים בכלל.
- הבנה של הדרישות הישימות של תקני ריתוך– בכלל זה, יישום נכון של דרישות התקנים במטרה לבצע נכון את כל הפעילויות שפורטו לעיל.
- כלכלה נכונה ופרודוקטיביות של הריתוך– ה- WS יהיה בקיא בתחום הגדלת פרודוקטיביות הריתוך, וזאת תוך שימוש במדידה נכונה של הריתוך, fit-up מדויק, תכנון אפקטיבי של תחנות ריתוך, שימוש נכון ברתכים וצמצום הצורך בביצוע עבודות חוזרות והקטנה אופטימלית של הדחויים. על ה- WS לדעת לבצע חישובים של פרמטרים כלכליים החשובים לביצוע ריתוכים פרודוקטיביים, וזאת תוך קביעת קצב הנחת זחלי הריתוך, נפחי ריתוך, זרמים וגורמי פעולה שונים.
דרישות הנוגעות ללימוד וניסיון:
כדי להתעיד משגיח ריתוך על המועמד לקיים את הדרישות הבאות:
- בוגר בי"ס תיכון
- בעל ניסיון מעשי (ראה להלן) של 3 שנים לפחות בתחום הריתוך- ייצור, הקמה או תעשיית ריתוך.
- למרות האמור לעיל, 3 שנים של ניסיון בהוראה יכולות להוות תחליף לכל שנת ניסיון מעשי כנ"ל בתחום הריתוך ובלבד שניתן להציג תיעוד התומך בכך, כלהלן:א. הוראה במשרה מלאה במסחר (או הוראה במשרה חלקית שוות ערך להיקפי משרה מלאה), בבי"ס מקצועי או במוסד אקדמי של מיומנויות הריתוך או נושאים הקשורים לריתוך, יישומיו, בקרה, חומרים ותהליכים; או
ב. תעסוקה בתעשיית הייצור בתפקיד שיש בו אחריות על מיומנויות ריתוך, על יישומה של תיאוריית הריתוך הלכה למעשה, על בקרה, על חומרים ותהליכים.
• ניסיון מעשי (כנ"ל)
o כזה שיש לו קשר ישיר לביצוע ריתוכים על פי התקן או מפרט אחר ויש לו מעורבות ישירה לפחות לאחד התחומים הבאים: תכנון (הכנה של תוכניות ושרטוטים הנוגעים לריתוך), ייצור (בקרה של חומרי ריתוך, תהליכי ריתוך ופעולות ריתוך הנוגעים למחברי ריתוך), הקמה (ריתוך, ייצור והקמה של מבנים ריתוכים), פיקוח (גילוי ומדידה של אי רציפויות בריתוך ואימות של דרישות ייצור), תיקון (תיקון של ריתוכים פגומים).
o הכרה והבנת העקרונות של התהליכים הבאים: SMAW, GTAW,SAW,FCAW,GMAW, SW (Stud welding), TC (Thermal Cutting), B (Brazing), Mechanical Cutting, OFW (Oxyfuel Gas Welding)
בחינה- דרישות
המועמד לשמש כמשגיח ריתוך מחויב לעבור מבחן בכתב המתבסס על כל המשימות המהותיות הנדרשות מ- WS טרם התעדתו כ- CWS, כמפורט בנספח A של התקן. אין לראות במשימות אשר קיבלו אחוז משקלי גבוה יותר ככאלה שהינן עדיפות על משימות אחרות. האחוז המשקלי מתייחס למבנה הבחינה בלבד.
שמירת ההתעדה
משגיח הריתוך (WS) מחויב להוכיח את רציפות יכולותיו לבצע את הפעולות המפורטות לעיל. תוקף ההתעדה הינו ל- 5 שנים לכל היותר. במהלך תקופת התעדתו כ- CWS עליו להשתתף בהדרכה של 40 שעות לימוד הנוגעות לתחומי השגחה או ניהול.
לסיכום, אין לי ספק שאל לנו לקפוא על השמרים ולנוח על זרי הדפנה. עלינו לנוע קדימה כל הזמן, ללמוד את הסביבה שלנו אשר הופכת לדינמית וגלובלית יותר ויותר ולפעול לשדרוג הקיים ולהרחבת מעגל הגורמים המוסמכים שיש בכוחם לוודא שפעולות הריתוך נעשות בצורה האופטימלית ביותר. זה הזמן לצעוד עוד צעד ולהבטיח שתינתן תשומת לב גדולה יותר להיבטים כלכליים הגלומים בעבודת הריתוך ולפעול להקטנת עלויות האי איכות ועלויות סרק שניתן לצמצמן ואף לחסוך אותן. הפעלתם של משגיחי ריתוך מוסמכים בעלי הבנה בכלכלה נכונה ובפרודוקטיביות של הריתוך יש בה כדי להגביר את כושר התחרות של המפעלים המקומיים אל מול הייבוא הזול יותר שהולך וגובר ובכך להרחיב את מעגל התעסוקה בארצנו מחד, וליישומם של פרויקטים רבים ואטרקטיביים יותר בישראל (ולא בחו"ל), מאידך.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אינג' עדי א. עציץ ואין לעשות במאמר, כולו או חלקו, שימוש כלשהו ללא קבלת רשותו הפורמלית מראש.