חברות וחברים יקרים!
ברצוני לקדם אתכם בברכה ולהודות לכם על השתתפותכם בכנס השנתי הלאומי לריתוך. אין ספק שכנס חשוב זה מלכד סביבו התעניינות רבה והעדות המרכזית לכך הינה ההשתתפות הערה של כלל באי הכנס המייצגים את התעשייה, האקדמיה, צה"ל וארגונים רבים בישראל.
השנה אנו מקיימים את הכנס לראשונה בהדר סיטי טאוור ברמת גן, בסמיכות רבה לתחנת הרכבת, וזאת לאחר שהפקנו לקחים מאז הכנס הקודם והקשיים שזיהינו בהגעה לכפר המכבייה. במהלך זה, אפשרנו לציבור גדול הרבה יותר להגיע בצורה קלה ומהירה לכנס.
הוועדה הלאומית לריתוך המהווה את סקציית AWS בישראל פועלת בצורה עקבית, בנחישות, בנחרצות וברגישות, תוך הפעלת שיקול דעת ומבט קדימה בראיה לאומית, לקידומה ושדרוגה של רמת הריתוך בישראל. פעילות ענפה זו מקבלת ביטוי, בין השאר, במסגרת דיוני הוועדה הלאומית לריתוך אחת לחודש, במסגרת דיוני תתי הוועדות הפועלות במסגרת הוועדה, בקידום התקינה בנושא ריתוך במכון התקנים הישראלי והתאמתה לזו הקיימת באירופה ובארה"ב, קורסים בלשכת המהנדסים בישראל להכשרת מפקחי ריתוך על פי דרישות ה AWS D1.1, מבחנים לצורך הסמכת מפקחי ריתוך, כנסים וימי עיון במהלך השנה וכן שמירה על קשר עם הרשויות בישראל מחד ועם ארגוני הריתוך המובילים בעולם, מאידך.
לאחרונה רעננו והרחבנו משמעותית את מעגל החברים בוועדה הלאומית לריתוך שעה שהצטרפו אלינו נציגים מהאקדמיה, מהתעשייה האווירית, מרפאל, מחברת החשמל, ממעבדות הבדיקה המוסמכות ועוד. אני מבקש לנצל הזדמנות זו ולקרוא לכל אחת ואחד מכם לבוא, להצטרף אלינו לעשייה ולפעול יחד על מנת לקדם, הלכה למעשה, את הריתוך בישראל.
חברות וחברים יקרים,
לצערי אנו עדים גם בשנים האחרונות, לשני מסלולים נפרדים אך מקבילים לאורכם מתפצל מערך הריתוך בישראל. ישנם פרויקטים ומפעלים בהם מקפידים, הגורמים המובילים אותם, על רמת איכות גבוהה ולפיכך גם מקפידים על קביעת דרישות ברורות מאלה העוסקים במסגרתם בעבודות ריתוך. מאידך, רוב רובה של הפעילות בישראל, אשר בה משולבות עבודות ריתוך, מבוצעת ללא פיקוח של מפקחי ריתוך מוסמכים, בלא שיש הקפדה להפעיל רתכים מוסמכים בלבד, כאלה שהוסמכו לעבודה המסוימת שנדרש לבצעה ובלא שהוכנו מפרטי ריתוך אשר תוקפו, הלכה למעשה, ואושרו כנהלי ריתוך העומדים בדרישות התקנים הרלוונטיים.
למרבה הצער, אנו עדין עדים לפערי ידע, העדר מקצועיות מספקת, בעיית שליטה על התהליך ועוד כהנה וכהנה בעיות אשר כולן כולן נוגעות לריתוך במפעלים השונים בישראל. אנו נתקלים לא אחת, במקרים בהם מבוצעות עבודות ריתוך רבות בלא שנעשה שימוש ברתכים מוסמכים, בלא שהותוותה מערכת מסודרת לעקיבות, בלא שנעשה שימוש בפיקוח ובקרה מינימאליים, בהעדר תיעוד כלשהו ועוד. מדובר באמירות מצמררות, בפרט כשאנו מדברים על בטיחות.
אין ספק שהפתרון האולטימטיבי לסוגיה בעייתית זו הנה רגולציה ברורה בחסות המדינה המלווה באכיפה אפקטיבית, וזאת שעה התרבות הישראלית השונה מזו הקיימת בעולם המערבי, מאופיינת לעתים בעיגול פינות, בקיצור טווחים, בחתירה למהלך הקל והמהיר אך לאו דווקא לזה האיכותי, גם אם הוא ארוך יותר.
בהעדר רגולציה, נכון להתחיל את החינוך ולפתח הרגלים נכונים כבר בבתי הספר. ראוי ונכון להפנות משאבים ולקבוע תוכנית סדורה ואפקטיבית להרחבת מעגל החינוך המקצועי בישראל ובתוך כך לשים דגש על אסדרת נושא הריתוך, קרי, הגדרת הריתוך כמקצוע ובתוך כך לפעול להסמכת רתכים, אשר תלווה בהמשך בהתוויית רגולציה לביצוע עבודות ריתוך על ידי רתכים מוסמכים ובפיקוח של מפקחי ריתוך מוסמכים בלבד.
כידוע, קיימת חובה שלרתכים, למנהלי עבודה האחראים על הריתוך במפעל ולמהנדסי הריתוך תהיה הבנה בסיסית במדע הריתוך וזאת בנוסף למיומנויות הריתוך אותן רכשו. זאת על מנת שידעו לדבר באותה שפה וכדי שינחילו זאת גם לאחרים. אשר על כן, אנחנו ממשיכים לשים דגש גם על הרתכים בישראל. הניסיון שנצבר מחד והקולות העולים מהשטח מאידך מעידים על כך שהרתכים צמאים להעשרה. לפיכך, אנו מקיימים אחת לרבעון ימי עיון לרתכים ואלה מבוצעים בצפון, במרכז ובדרום, וזאת מתוך כוונה להקל על אותם רתכים ולאפשר להם להגיע ליום העיון מיד בתום עבודתם במפעל.
חברות וחברים יקרים, יש לוועדה הלאומית לריתוך דף פייסבוק וחשוב שננצל אותו ונשתמש בו להעברת מידע, להעשרת הידע, לכתיבת מאמרים ועוד. זכרו, ככל שנפיח בו חיים שוקקים ונפיץ באמצעותו את המסרים שיש לנו, כך נאדיר ונשדרג גם תקשורתית את רמת הריתוך בישראל ונביא נושא כה חשוב זה לידיעת רשויות השלטון, מפעלי התעשייה, מזמיני העבודות במשק, מפרסמי המכרזים בישראל ולכל מי שחפץ ביקרו.
לסיום, אני מבקש להודות לכל מארגני הכנס ולברך אתכם בכנס פורה ומפרה.
שלכם
אינג' עדי א. עציץ, עו"ד
יו"ר הוועדה הלאומית לריתוך