קדימון להרצאה שאשא בכנס הלאומי השנתי לריתוך, כפר המכבייה 25.1.2018;
ריתוך הינה טכנולוגיה מורכבת שלעתים הינה בחזקת קופסא שחורה אם לא היינו עדים ליישומה בשטח. כידוע, לא ניתן לקבוע האם הריתוך עומד בסטנדרטים הנדרשים אם לא היינו נוכחים במקום שעה ששיטת הריתוך הופעלה, כאשר פרמטרי הריתוך יושמו, ובכלל כאשר הליך הריתוך כולו לא היה נתון לעינינו הפקוחות ולבקרתנו המלאה.
ברי, כי אמנם בדיקות לא הורסות יכולות לספק לנו מידע באשר לקיומן של אי רציפויות, או חלילה פגמים בחומר המרותך, אך אלה לבדן אינן יכולות להטיל אור על חוזקו של הריתוך. במלים אחרות, יכול ונתקל בריתוך הנקי לגמרי מאי רציפויות אך יחד עם זאת לא נוכל לקבוע, על בסיס בדיקות לא הורסות לבדן, כי הריתוך חזק דיו כדי לעמוד בעומסים הסטטיים והדינמיים הצפויים לו, וזאת בלא שפיקחנו על אופן יישומו של הריתוך הלכה למעשה.
טכנולוגית הריתוך מצריכה התמודדות עם שתי מטרות בו זמנית. מחד, השגתה ושמירתה של רמת איכות מינימלית, כמוגדר בתקנים הרלוונטיים ועל פי כללי המקצוע המחייבים, אך יחד עם זאת השגתן של יעילות כלכלית ופרודוקטיביות אופטימלית, מאידך. מדובר בקונפליקט עמו נדרש להתמודד ביומיום מפעל יצרני, מנהל פרויקט וכל גורם אחר ששם פעמיו להשגת שתי המטרות הנכספות, כאמור.
בתוך בליל המורכבות הזאת, אנו מפקחי הריתוך המוסמכים מוצאים את עצמנו, לא אחת, בין הפטיש לסדן. מחד, אנו נדרשים להוציא מהכוח אל הפועל את דרישות האיכות שהוגדרו על ידי המהנדס המתכנן ובכך גם לעמוד בדרישות התקינה החלה, אך יחד עם זאת, איננו יכולים לעצום את עינינו נוכח הטרוניות המועלות לא אחת, כשאנו נקראים להושיע, לאחר שבוצעו עבודות ריתוך ללא פיקוח, וכעת המפעל נדרש על ידינו ובצדק, לבצע פעולות תיקון ואף לחזור על ביצוע הריתוכים הקלוקלים, דבר המותיר אותו בחסרון כיס בעייתי מבחינתו.
נשאלת השאלה האם ניתן להביא להקטנת עלויות האי איכות הנצברות במהלך הייצור ובכך למקסם את הרווח התפעולי של המפעל? האם ישנו פתרון קסם ליישום האמור? האם קיים פתרון אחד ואין בלתו? מהי הדרך הטובה והיעילה ביותר לעשות כן? כיצד נוהגים בעולם המערבי?
בהרצאתי זו אשטח בפניכם שני פתרונות שיש בכוחם לשמור על רמת האיכות הגבוהה המצופה, לשפר את יעילות הביצוע, להקטין את העלויות אותן נדרש הגורם המבצע להשקיע לאורך זמן, ובכך לשפר את כושר התחרות של התעשייה. פתרון אחד הינו בחזקת הפתרון המוכר יותר ואשר אליו כולנו נושאים את עינינו אך לא תמיד הוא ניתן להשגה (לאו דווקא בגלל שאינו ניתן להשגה). הפתרון השני מוכר פחות, ואלה המכירים אותו נוטים שלא ליישמו הלכה למעשה, לא בגלל שאינו ניתן ליישום מסיבה זו או אחרת, אלא לנוכח הבורות הקיימת לצערי בהבנת הסוגיה ובדרך יישומה, ואת אי ההבנה הזאת באה הרצאתי לפתור.
הכותב הינו יו"ר הוועדה הלאומית לריתוך, מפקח ריתוך מוסמך ובודק מוסמך של ציוד לחץ. בנוסף משמש הכותב בעלים ומנכ"ל חברת איוויקס- שירותי הנדסה, פיקוח וייעוץ בע"מ ובעבר שימש מנהל המעבדות למכניקה והידרוליקה במכון התקנים הישראלי.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אינג' עדי א. עציץ ואין לעשות במאמר שימוש כלשהו ללא קבלת רשותו הפורמאלית מראש.