פיצוץ עז החריד בצהרי היום את מהדורות החדשות. תוך זמן קצר נחרדנו לשמוע, על פי המדווח, כי היה זה מטפה לכיבוי אש אשר התפוצץ בבסיס צה"ל וגדע בהינף יד את חייו של אחד מעובדיו.
מטפים לכיבוי אש הנם מיכל לחץ לכל דבר ועניין. העובדה שהמטפים פזורים בכל מקום כמעט בסביבתנו-במשרד, בסופרמרקט, במרפאה, בבנק, בבית הספר, בגן הילדים ובכל אתר ואתר בו אנו או ילדנו הקטנים מצויים, אינה מפחיתה מהסכנה הבטיחותית הטמונה בהם, אלא להיפך הסיכון רק גדל.
קיימת נטייה להתייחס לציוד המצוי בסביבתנו ומהווה חלק מהנוף היומיומי הרגיל שלנו כאל פריט תמים, בטוח ואשר אין חשש להמצא בסביבתו. הדברים אמורים בהתייחס לסירי לחץ המצויים בכל בית כמעט, במיכלי אירוסול המשמשים אותנו לטיהור אוויר, לשימון, לצביעה וכו' וכן לאוטוקלב המשמש לעיקור הכלים אצל רופא השיניים המטפל בנו. יובהר, כי נטייה טבעית זו הופכת את אותו ציוד למסוכן אף יותר וראוי שניתן על כך את הדעת ונערך בהתאם.
מותו של שי גבאי ז"ל, עובד צה"ל, אשר על פי המדווח, מת מפצעיו כתוצאה מפיצוץ של מטפה לכיבוי אש בבסיס תל השומר בו עבד ואשר הותיר אחריו אישה בהיריון ושלושה ילדים, הביאוני לכתוב מאמר זה, כדי להגביר את המודעות בקרב הציבור ולמנוע את האסון הבא חלילה.
איננו יודעים מה בדיוק ארע בבסיס תל השומר ולבטח האירוע הטרגי ייבדק לעומקו ויוסקו ממנו המסקנות המתחייבות, אך זו הזדמנות לשתף אתכם הקוראים, בניסיוננו רב השנים, ולהציג בפניכם מספר כללים מתחייבים שיש להקפיד עליהם.
יובהר, כי במטפי כיבוי אש שורר לחץ של כ- 8 בר וזה צפוי לעלות ככל שהטמפרטורה, בסביבה בה מוצב המטפה, עולה.
עובי הדופן של גוף המטפה נע סביב 1.2 מ"מ בלבד וזה מספיק כל עוד לא קיימים במטפה ליקויים או פגמים הפוגמים ביכולתו להחזיק את הלחץ השורר בו.
אבקש להתמקד במספר פגמים או ליקויים אופייניים, אשר חשוב שנהיה מודעים להם, שכן כל אחד מהם (רשימה לא סגורה) יכול לגרום לכשל במטפה, ובמקרים מסוימים אף לפיצוץ:
- מטפה הניצב באזור לא מקורה– ככל שהטמפרטורה אליה נחשף המטפה גבוהה יותר ומשך זמן החשיפה גדל, הלחץ הפנימי במטפה עולה וברגע שמבנה המטפה מחד ועובי הדופן שלו מאידך, אינם יכולים לשאת את הלחץ הפנימי הגובר, סופו של המטפה להתפוצץ.
- מטפה הניצב על משטח באזור שבו ריכוז מים– הצבה לא מבוקרת ולא אחראית של המטפה באזור כווי מים, חושפת את תחתיתו לתקיפה קורוזיבית המאכלת את כיפתו התחתונה של המטפה עד כדי אפשרות פיצוץ.
- ריתוכים לא תקניים– מטפה לכיבוי אש שריתוכי כיפותיו לחלקו הגלילי נעשו בצורה לא איכותית, לא תקנית, בניגוד לכללי המקצוע המחייבים ועל ידי רתכים או רתכים מפעילים לא מוסמכים, עלולים להיכשל לאורך זמן, עד כדי סכנת פיצוץ.
- טעינה בלחץ יתר– מטפה שבוצעה בו פעולת תחזוקה ונטען מחדש בלחץ יתר לא מבוקר, העולה על הלחץ המקסימלי המותר שקבע היצרן, עלול להיכשל עד כדי סכנת פיצוץ.
- מכות/שקעים בגוף המטפה– שקע חד או שקע שעומקו גדול גורמים לירידה מקומית בעובי הדופן של המטפה עד כדי כך שמבנה המטפה אינו יכול לשאת עוד את הלחץ הפנימי הקיים בו ולהתפוצץ.
יובהר, כי על מטפים לכיבוי אש חדשים חלים תקנים ישראלים רשמיים והם מחויבים בתו תקן.
יתר על כן, על מטפים שבשימוש שוטף חל תקן ישראלי רשמי ת"י 129 חלק 1 העוסק בתחזוקת מטפים. תקן זה קובע שורה של דרישות, ובכללן:
- חובה המוטלת על ה"אחראי" (בעל המטפה או המחזיק בנכס בו מוצב המטפה)– בקרה שוטפת חודשית או יותר, על מנת לוודא, כי המטפה תקין ואינו חשוף לסיכונים שפורטו לעיל. ה"אחראי" מחויב לנקוט בפעולה מיידית במידה ונמצא, כי המטפה חשוף לאחד או יותר מהסיכונים האמורים.
- ביצוע פעולות תחזוקה– ה"אחראי" מחויב לפנות ל"שירות תחזוקה מוסמך" המעסיק ברשותו "תחזוקאי מטפים מוסמך" על מנת שיבדוק את המטפה וייבצע בו את פעולות התחזוקה הנדרשות על פי ת"י 129 חלק 1, וזאת על מנת להבטיח את תקינותו של המטפה.
- "שירות תחזוקה מוסמך"– חל איסור מוחלט לבצע פעולות תחזוקה במטפים לכיבוי אש באמצעות גוף שאינו "שירות תחזוקה מוסמך" ושאינו מעסיק ברשותו "תחזוקאי מטפים מוסמך".
לסיכום,
אמנם הרגולציה בעניין זה ברורה ועלולה לסכן את מי שאינו עומד בה בכתב אישום פלילי, אך לבד מכך אנחנו צריכים להבין שחלה על כולנו חובה חברתית ומוסרית להבטיח את בטיחות המשתמש והסביבה. שומה על כולנו להבטיח, כי השימוש השוטף במטפים ייעשה בצורה בטוחה ושהמטפים יטופלו במועד על ידי גורמים מוסמכים בלבד ועל פי הנדרש בתקן הרשמי החל.
חשוב לזכור כי "סוף מעשה במחשבה תחילה".
© הכותב הוא מהנדס ועו"ד, מומחה הנדסי, מומחה למטפים לכיבוי אש, מפקח ריתוך מוסמך, בודק מוסמך של ציוד לחץ מטעם "The American National Board" על פי דרישות התקינה האמריקנית ASME, בודק מוסמך של ציוד לחץ וריתוך מטעם ארגונים אירופאיים בלתי תלויים (Notified Bodies), בודק מוסמך של ציוד לחץ לפי פקודת הבטיחות בעבודה, מנכ"ל חב' איוויקס שירותי הנדסה, פיקוח וייעוץ בע"מ, יו"ר הוועדה הלאומית לריתוך בישראל (סקציה של ארגון הריתוך האמריקני AWS), מטעם לשכת המהנדסים והאדריכלים ויו"ר וועדות התקינה הטכניות לציוד לחץ ולריתוך במכון התקנים הישראלי.