אחד הנושאים החשובים בכל חברה הינן הבטיחות והבריאות בעבודה. חברות רבות המכבדות את עצמן עושות כל שלאל ידם למען הגברת המודעות לבטיחות בקרב העובדים וזאת על מנת לשמור על בטיחותם ובריאותם. כשאנו דנים בבטיחות בעבודה אנו מתייחסים למניעת תאונות ובכללן: נפילות, קטיעות איברים, כוויות וכו' ונושא הבריאות התעסוקתית מתייחס למניעת מחלות מקצוע (עיוורון, חירשות, סרטן וכו'). במאמרי זה אתן את הדעת ואבהיר נושא המצוי בתחום המקצועי הקרוב לי במיוחד. כמפקח ריתוך מוסמך וכמי שצבר שנות וותק וניסיון עשירים במיוחד בתחום ההנדסי טכנולוגי חשוב לי להבהיר לכל הנוגעים בדבר את הצורך בהגברת בטיחותו של העובד העוסק בעבודות ריתוך. מדובר בסוגיה בעלת משקל רב ומאמרי זה יטיל אור זוהר על כל מה שתמיד חפצתם לדעת בנושא הבטיחות בעבודות ריתוך ולא העזתם לשאול, או ליתר דיוק לא היה לכם אל מי לפנות ולשאול.
ודאי נהיר הוא שכמעט כל מפעל המצוי בתחום הייצור התעשייתי אך לא רק, מצויד ברתכת חשמלית אחת, ואף יותר, המשמשת אותו לייצור ולתיקון מבנים, רכיבים וציוד מסוגים שונים. רוב הרתכות המצויות במפעלים הן שנאים במתח 240 וולט או 400 וולט, כשמקור הכוח הוא רשת החשמל המפעלית. בנוסף, קיימות גם רתכות ניידות המופעלות באמצעות מנועי דיזל או בנזין. התקנה נכונה של הרתכת ושימוש נכון בקשת החשמלית מאפשרים להבטיח את עבודתו היומיומית של הרתך ולהגברת בטיחותו. לעומת זאת, שימוש לא נכון ברתכת עלול לחשוף את הרתך לסיכונים רבים וביניהם: חשיפה לחלקיקי מתכות וקרינה (סינוור ו/או חימום); חשיפה לגזים רעילים, סיכוני שריפה ו/או התפוצצות; התחשמלות, רעש מזיק ועוד. כל אחד מהסיכונים הללו עלול לגרום לפגיעה גופנית ברתך ואף למוות. לא זו אף זו, שימוש לא נכון עלול לגרום נזק בחומרי המבנה המיועדים לריתוך כדוגמת מאמצים תרמיים ועוד. הבשורה הטובה הינה, כי ניתן למזער את רמות הסיכון הצפויות, וזאת באמצעות יישום הכללים וההמלצות שלהלן:
בחירת הרתכת– כשאתם מתכוונים לרכוש רתכת חשמלית חשוב לוודא שהיא מתוכננת היטב בהיבט הבטיחות: עומדת בדרישות תקני NEMA -National Electrical Manufacturers Association או בתקני הבטיחות בנושא, שפורסמו על ידי מעבדות UL בארה"ב. יש לוודא, כי הרתכת שבכוונתכם לרכוש מאושרת על ידי ארגון מוכר (לדוגמא: אחד מהארגונים הנ"ל).
התקנת הרתכת– לפני שפונים להתקנת הרתכת חיוני במיוחד לוודא שמערכת החשמל במקום מתאימה לעומס הנוסף הצפוי בהפעלת הרתכת. מומלץ להיוועץ עם נציגו של ספק החשמל או בחשמלאי מוסמך. עצימת עיניים והתעלמות מהעומס הנוסף עלולה לגרום לדליקה ו/או להרס של הציוד; מעטפת הרתכת חייבת להיות מוארקת. יש לקבוע מפסק בטיחות (להפסקה מבוקרת של זרם החשמל) על פתיל הזינה בקרבת הרתכת. בנוסף יש להגן על הרתכת גם באמצעות מפסק זרם שיותקן על מעגל הזרם ברשת ההספקה, שממנו מגיע זרם החשמל לרתכת.
כללי בטיחות בסיסיים לקיום בכל עת- ככלל לפני שמתחילים בעבודות הריתוך, נדרש להקפיד לקרוא את האזהרות והוראות השימוש של היצרן ולקיים אותן כלשונן. במקרה של חוסר בהירות לגבי הוראה/אזהרה כלשהי יש לפנות לנציג היצרן בארץ ולקבל באמצעותו הבהרות.
אוורור סביבת העבודה– יש למקם את הרתכת במקום מאוורר. את האוורור הנדרש מספקים באמצעות מערכת יניקה הממוקמת קרוב ככל האפשר לאזור הריתוך. רמת האוורור הנדרשת תלויה בסוג העבודה המיועדת לביצוע: בשעת הריתוך יש להקפיד על אוורור מוגבר ובריתוך מתכות מסוכנות יש להקפיד באופן מיוחד על אוורור מקומי יעיל. לעיתים נדרש גם מיגון אישי על הנשימה. החומרים הנחשבים כבעלי הסיכון הגבוה ביותר הם: אבקות ריתוך, ציפויי אלקטרודות ריתוך, חומרים המכילים פלואור, אבץ, עופרת, בריליום, קדמיום וכספית. גם תכשירי ניקוי ומסירי שומנים נחשבים כחומרים מסוכנים לאדם, ושאריות שלהם עלולות להישאר על המתכת שאותה מרתכים. יובהר, כי לאחרונה פורסמו הוראות רגולטוריות בנוגע לאיסור חשיפת הרתך למנגן מעל ריכוז מסוים, דבר, שהינו חסר תקדים בכל הקשור לביצוע עבודות ריתוך.
מניעת שריפות– על המנהלים במקום לוודא, כי מקום העבודה מוגן מפני שריפות, וזאת מאחר והריתוך בקשת חשמלית מאפשר יצירת טמפרטורות גבוהות (יותר מ- 5500 מעלות צלזיוס). אחת הדרכים למיגון המקום הינה באמצעות מחיצות הפרדה לאש. הרצפה צריכה להיות מבטון או מחומר אחר, עמיד בחום ולא דליק. סדקים ברצפה אסורים בתכלית האיסור ויש לאטום אותם היטב . זאת כדי למנוע חדירת ניצוצות או חלקי מתכת חמים לתוכם. כאשר אין מוצא אחר ולא ניתן לבצע את עבודות הריתוך באזור מוגן מאש יש להרחיק מהאזור פריטים רגישים לחום/דליקים או ליצור סביבם מיגון מתאים מפני חשיפה למקורות החום וההצתה. מומלץ, וחיוני במיוחד- כמעט בכל המקרים- להציב במקום אדם נוסף שיפקח על הנעשה ויוודא שאין סכנה לדליקה ממקור "לא צפוי". נדרש להציב באזור הריתוך ציוד לכיבוי אש על פי הנחיות רשויות הכיבוי המקומיות. הרתך ועוזרו צריכים לקבל הדרכה בנוגע להפעלת אמצעי הכיבוי ולתרגל את הפעלתם. במהלך ביצוע עבודות הריתוך יש להרחיק מכיסי הבגדים מצתים לסיגריות, אשר עלולים לגרום לסיכון רב בסביבה חמה ובסמיכות למקור הצתה.
מיגון אישי– על הרתך ועוזרו וכל מי שמצוי באזור העבודה ללבוש בגדים מתאימים לצורך הגנה מפני החום, קרינת UV וניצוצות שיוצרת הקשת החשמלית. ביגוד מגן לעבודות ריתוך כולל: חולצה בעלת שרוולים ארוכים מכופתרים, שרוולים ארוכים מחומר מעכב אש המולבשים על הזרועות ללא קיפולים, מומלץ ללבוש סרבל חסין אש או חלוק להגנה על מירב שטח האש, כפפות עבודה ארוכות עשויות עור המכסות את היד גבוה ככל האפשר מעל לפרק כף היד, נעלי בטיחות גבוהות, משקפי מגן שקופים ומעליהם קסדת ריתוך או מגן ידני המצוידים בלוח לסינון קרינה, לכיסוי והגנה על העיניים והפנים, כיפת ראש למניעת פגיעה בשיער או בראש, מגני אוזניים ואמצעים להגנה על הנשימה. בנוסף לאמור, נדרש לתחום את אזור הריתוך באמצעות מחיצות, המיועדות להגן גם על כל מי שמצוי בסביבה. כאשר לא ניתן לתחום את האזור, כאמור, יש להציב מחיצות מגן ניידות ולצייד גם את האנשים שבסביבה במשקפי מגן, שימנעו אפשרות לסנוור עקב ההבזקים במקום.
עבודה בצורה בטוחה– על פי הקבוע בתקנות הבטיחות בעבודה, כל עובד צריך לקבל הדרכה אישית ראשונית ותקופתית. על פי אותן הנחיות יש לתעד בצורה ברורה את ההדרכות הללו. חובה זו מוטלת על המעביד וזה נושא באחריות אישית לקיום ההנחיות. לפיכך, כל רתך חדש צריך לקבל הדרכה בנושאי בטיחות בעבודה, על ידי רתך מוסמך או מפקח ריתוך מוסמך, לפני עבודת הריתוך הראשונה שלו. יש לחזור על ההדרכה הנ"ל מידי תקופה, במסגרת פעילויות ההדרכה השנתיות הנערכות במפעל. אין להשתמש בחביות או במיכלים ריקים, ועל אחת כמה וכמה מלאים! כאמצעי תמיכה בעבודות ריתוך. מיכלים וחביות כוללים סיכונים לפיצוץ, בגלל אדי החומרים אשר עלולים להצטבר בהם גם כשהם ריקים מנוזלים, לכן: את עבודות ריתוך יש לבצע על שולחן עבודה עשוי מחומר עמיד באש, המותאם לגובהו של הרתך. אין לבצע עבודות ריתוך ישירות על רצפת בטון שכן החום הנפלט דרך הקשת נצבר בבטון ועלול לגרום ליצירת אדי קיטור, עד כדי פיצוץ. בנוסף, את כבלי החשמל של הרתכת יש למקם כך שיהיו מוגנים מפני ניצוצות וחלקי פלדה מותכת הנוצרים במהלך הריתוך. יש להגן על הכבלים ולמנוע את חשיפתם גם לגריז ולשמנים. רתכות חשמליות עלולות ליצור סיכוני חישמול, עד למוות. לכן, בריתוך של מתכות או חומרים מוליכים אחרים יש להקפיד לעמוד על משטח מבודד ו/או לחילופין, הרתך מחויב ללבוש כפפות גומי לבידוד מתחת לכפפות המגן המיועדות לריתוך.
המשטח המרותך צריך להיות נקי ממזהמים כדי למנוע פגיעה פיזית או כימית בעת העבודה. כאשר מתחילים בניקוי הסיגים ("שלקה") לאחר ביצוע של "זחל ריתוך" יש להקפיד ולהישמר מפגיעה כלשהי בעיניים או בגוף. הפגיעה יכולה לנבוע מסיגים או שבבים המתעופפים בעת השימוש במברשת הפלדה, במכות פטיש וכדומה. אין להשליך על הקרקע אלקטרודות כדי למנוע סיכוני החלקה על המוטות העגולים. בהזזת הפריט המרותך יש להשתמש במלקחי פלדה. כאשר אפשרי לצנן פלדה חמה במים קרים- יש לבצע בזהירות, כדי להימנע מחשיפה לפרץ האדים המשתחרר מהמתכת. יש להציב שילוט מתאים לצד כל פריט מרותך שהונח לצינון. יובהר, כי אין מדובר במבנה מרותך, שכן צינונו במים קרים כאשר חל איסור לעשות כן, עלול לגרום לפגיעה במבנה ולהתפתחותם של סדקים האסורים בתכלית האיסור. בתום יום העבודה יש להפסיק את הספקת החשמל לרתכת ולשחרר את האלקטרודה מידית האחיזה שלה. את מחזיק האלקטרודה יש להניח במקום שלא יאפשר מגע אקראי בו.
ציוד לעזרה ראשונה– באזור בו מבוצעות עבודות ריתוך צריכים להיות תמיד אמצעים מתאימים לטיפול ראשוני בכוויות. ערכת העזרה הראשונה צריכה לעבור "רענון" מידי תקופה, להשלמת ציוד ולהחלפת מוצרים שתוקפם פג. חשוב שאדם אחד לפחות יעבור הכשרה בהגשת עזרה ראשונה ויהיה מיומן בטיפול חירום כאשר יידרש. כל פגיעה קלה כחמורה עלולה להחמיר ללא טיפול מיידי נכון.
לסיכום, מדובר בסוגיות סבוכות ומורכבות שאין להקל בהן ראש. בכל שאלה וייעוץ ניתן לפנות לחתום מטה, כותב המאמר ולהסתייע בו בצורה מקצועית ומיטבית.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אינג' עדי א. עציץ ואין לעשות במאמר זה, כולו או חלקו, שימוש כלשהו ללא קבלת רשותו הפורמלית מראש.