השפעתו של האיחוד האירופאי על סוגיות עולמיות גוברת בהתמדה. תהליך האינטגרציה, השקת היורו והפיתוח המתמשך של מדיניות חוץ וביטחון משותפת, מעניקים לאיחוד האירופאי מעמד דיפלומטי ומדיני התואם את עוצמתו הכלכלית והמסחרית , אשר אינה נתונה בספק.
למדיניות החוץ של האיחוד ישנם כמה יעדים אסטרטגיים. הראשון הנו השגת יציבות באירופה, תוך חיזוק קולה בעולם. המלחמות האחרונות בבוסניה ובקוסובו, והלחימה הקשה בצ'צ'ניה, רק מדגישות עד כמה חשוב להשיג שלום, דמוקרטיה וכיבוד זכויות אדם בכל רחבי אירופה. הרחבת האיחוד יכולה להשיג זאת, באמצעות הקמת שוק פנימי המונה יותר מ- 500 מיליון צרכנים ובאמצעות שימת קץ לפילוג רב-שנים ביבשת.
כשותף הסחר הגדול ביותר של העולם, שבשנת 1999 היווה יותר מחמישית מכלל היצוא העולמי, האיחוד האירופאי נחוש בכוונתו להבטיח את היותו מתחרה כלכלי במישור הבינלאומי , תוך קידומו של מסחר גלובלי באמצעות ליברליזציה של חוקי הסחר העולמיים. באיחוד מאמינים כי תהליך זה יועיל במיוחד למדינות מתפתחות. מימיו הראשונים מחויב האיחוד האירופאי להסיר מחסומי סחר בין המדינות החברות בו, בטענה שפעולה זו תמריץ את השגשוג הכלכלי ואת הרווחה הלאומית והאישית. האיחוד האירופאי דוגל בעקרונות אלה בזירה העולמית.
נחישותו הברורה של האיחוד לקדם וליישם את מטרותיו ויעדיו כנ"ל , נתקלה בחבלי לידה הנובעים מבעיות מובנות במדינות האיחוד.
באירופה קיימים פערים מהותיים בין מדינות האיחוד, המערימים מכשולים על המסחר הקיים בתוך הקהילה. לאור זאת, הפיקוח על ציוד לחץ חייב הליכי ההתעדה (certification) שונים בכל אחת ממדינות האיחוד. השוני המהותי בתכנים, בדרישות החוק ובתקנות המופעלות בין המדינות החברות באיחוד, בהתייחס לבטיחות ולהגנה על בריאות האדם, רק מדגיש את הצורך בגישה חדשנית המגדירה דרישות בטיחות חיוניות מחד, ואשר מאפשרת סחר חופשי של ציוד לחץ בין מדינות האיחוד מאידך. המסקנה שאליה הגיעו מעצבי המדיניות היא כי יש צורך בתיאום בין-לאומי, שיגרור אחריו הרחקת מכשולים בסחר החופשי, ואף מניעה כללית של חלקם .
המאמר יתרכז בדירקטיבה האירופאית לציוד לחץ, ויאזכר בקצרה את הדירקטיבה האירופאית לציוד לחץ נייד.
פרסום הדירקטיבה האירופאית לציוד לחץ
לנוכח האמור לעיל, ומאחר שהמטרה הנה ליצור סחר חופשי בין מדינות האיחוד, הוחלט על פרסומה של הדירקטיבה האירופאית לציוד לחץ. הדירקטיבה מהווה את המסגרת החוקית בקהילה האירופאית ובה נדרשים לעמוד יצרנים המעוניינים לשווק את מוצריהם ברחביי מדינות הקהילה . הדירקטיבה שהוכנה על ידי הפרלמנט האירופאי והקונסול של האיחוד האירופאי, פורסמה במאי 1997 וקיבלה מעמד מחייב חמש שנים מאוחר יותר – לאחר תקופת מעבר שנועדה לאפשר לכל מדינות האיחוד להתארגן ולהיערך בצורה הולמת ליישום הדירקטיבה במלואה. ברור שישנן מדינות שנערכו עוד לפני שקיבלה הדירקטיבה מעמד מחייב, ולמעשה פעלו מבעוד מועד בהתאם לנדרש בה. ואולם, בשל העובדה שבאותו זמן לא היתה חובה להפעיל את הדירקטיבה, המשיכו שאר המדינות המשיכו לפעול לפי התקנים והחוקים הפנימיים שלהן.
חלות הדירקטיבה
הדירקטיבה מתייחסת לתכנון, לייצור ולהערכת התאמתו של ציוד הלחץ על מרכיביו השונים, שלחץ התכנון שלו גדול מ- 0.5 בר. על פי הדירקטיבה, ציוד הלחץ מוגדר בין השאר כמיכלים, כצנרת וכאביזרי בטיחות.
הדירקטיבה מסווגת את ציוד הלחץ לשתי קבוצות:
• קבוצה 1 – ציוד לחץ המשמש לחומרים מסוכנים, שהנם נפיצים, דליקים במיוחד, דליקים באופן כללי (כאשר הטמפרטורה המרבית המותרת גבוהה מנקודת ההתלקחות), רעילים במיוחד או רעילים באופן כללי
• קבוצה 2 – החומרים שאינם נכללים בקבוצה 2
הערכה של התאמה מקדימה לציוד (באחריות היצרן)
בטרם יופץ ציוד לחץ כלשהו בשוק האירופאי, על היצרן לבצע לכל אחד מהפריטים שבציוד הלחץ שבדעתו לשווק הערכת התאמה מקדימה, המתייחסת לאחת הקטגוריות / מודולים שבהם ברצונו למצב את ציוד הלחץ מתוצרתו, כמפורט להלן :
1. קטגוריה I (בקרת ייצור פנימית) – מודול A – מתארת את התהליך שלפיו היצרן או נציגיו המאושרים, מבטיחים שציוד הלחץ עונה על הדרוש בדירקטיבה. היצרן או נציגיו המאושרים חייבים להצמיד את הסימון "CE" לכל פריט של ציוד הלחץ, ולנסח את הצהרת ההתאמה הנדרשת. היצרן חייב לערוך מסמכים טכניים, כמפורט להלן, ולהציגם בפני הרשויות המוסמכות הרלוונטיות לבדיקה:
• תיאור כללי של ציוד הלחץ
• שרטוטי הגדרה של ציוד הלחץ ושל התכנון הנלווה, וכן של דיאגרמת רכיבי המערכת
• תיאור ומתן הסברים הכרחיים להבנת השרטוטים והדיאגרמות הנדונות מחד, ופעולת ציוד הלחץ מאידך
• רשימת תקנים רלוונטיים מתוך רשימה מוגדרת, הישימים במלואם או בחלקם
• מתן תיאור של הפתרונות שיושמו, על-מנת לעמוד בדרישות העקרוניות של הדירקטיבה, במקרה שהתקנים שברשימה אינם ישימים
• תוצאות חישובי התכן , שבוצעו על ידי היצרן
• תעודות בדיקה
• העתק של הצהרת ההתאמה של ציוד הלחץ, כפי שניתנה על ידי היצרן
המסמכים הטכניים חייבים לאפשר ביצוע של הערכת ההתאמה של ציוד הלחץ לדרישות הדירקטיבה. עד כמה שהדבר אפשרי, על המסמכים לכסות את התכנון של ציוד הלחץ, את יצורו ואת הפעלתו.
2. קטגוריה II – מודול A1, מודול D1, מודול E1
3. קטגוריה III – מודול D+B1, מודול F+B1, מודול E+B, מודול C1+B, מודול H
4. קטגוריה IV – מודול D+B, מודול F+B, מודול G, מודול H1. (מודול G – על היצרן לפנות ל- Notified Body לפי בחירתו, לצורך ביצוע בדיקות אימות)
המשמעות החוקית של הדירקטיבה
החל בסוף חודש מאי 2002, מועד כניסתה של הדירקטיבה לתוקף, אי-אפשר לשווק במדינות האיחוד האירופאי ציוד לחץ (על-פי הגדרתו), שאינו תואם לנדרש בדירקטיבה. הגורם המוסמך למתן אישור ציוד הלחץ והתאמתו לדרישות הדירקטיבה הנו, כאמור לעיל, ארגון המוגדר כ-Notified Body.
Notified Body – הגורם המפקח והמאשר
Notified Bodies הוא שמם הכללי של גופים שמונו על ידי כל אחת ממדינות האיחוד לפעול מטעמן ליישום פרקים 10 ו-11 שבדירקטיבה. הוועדה המוסמכת העניקה לגופים הללו מספר מזהה רשום. יצוין ששם הגוף, מספרו המזהה והמשימות שהוא מורשה לבצע, מפורסמים מעת לעת במסמך הרשמי והעדכני של מדינות האיחוד האירופאי.
על ה-Notified Body לבחון את התכנון ואת מהלך הבנייה של כל פריט בציוד הלחץ, ולבצע בדיקות מתאימות במהלך הייצור, כפי שמוגדר בתקנים הרלוונטיים שאליהם מפנה הדירקטיבה. במקרים אחרים עליו לבצע בחינות ובדיקות להבטיח את התאמתם של פרטי הציוד לדרישות הדירקטיבה הישימה בעבורם.
במיוחד על ה-Notified Body לבצע את המפורט להלן :
• בחינת המסמכים הטכניים בהתייחס לתכנון ולתהליכי הייצור
• סקירת חומרי הגלם והערכתם, כאשר המדובר בחומרי גלם שאינם מתאימים למה שקרוי harmonized standards או שאינם מהווים חומרי גלם המשמשים לציוד לחץ, ואשר אושרו ככאלה באירופה. הבדיקה תתייחס גם לתעודת הטיב שהונפקה על ידי היצרן של חומרי הגלם
• אישור תהליכי הריתוך המעורבים בתהליך הייצור של ציוד הלחץ
• אימות ההסמכות או האישורים הנדרשים על ידי העוסקים בבדיקות לא הורסות מחד והרתכים הידניים או הרתכים המפעילים, מאידך
• ביצוע בדיקות סופיות ובחינות עמידות לציוד הלחץ
• בחינת אביזרי הבטיחות
ה- Notified Body חייב לוודא שמספרו המזהה מופיע על ציוד הלחץ הנושא את אישורו. כמו כן עליו להנפיק תעודת התאמה הכוללת את הבדיקות והבחינות שבוצעו על ידו לציוד הלחץ. היצרן יבטיח שתעודות ההתאמה של ציוד הלחץ, כפי שהונפקו על ידי ה-Notified Body, מצויות ברשותו וזמינות בכל עת. עליהן להישמר במשך עשר שנים לפחות.
בנוסף לגופים הללו, מגדירה הדירקטיבה את מהות תפקידם של גופים צד שלישי מוכרים.
גופים צד שלישי מוכרים
• המדובר בגופים שהוכרו על ידי כל אחת ממדינות האיחוד כרשאים לפעול מטעמן ליישום נספח I שבדירקטיבה.
• משימותיהם של הגופים המוכרים הובאו לידיעתה של הועדה המוסמכת.
• שם הגוף המוכר והמשימות אותן הוא רשאי לבצע, מפורסמים במסמך הרשמי והעדכני של מדינות האיחוד האירופאי.
משימותיו של גוף צד שלישי מוכר
• מתן אישור לתהליכי ביצוע של מחברים קבועים (לדוגמה – תהליכי ריתוך)
• מתן הסמכה לעובדים המבצעים מחברים קבועים (לדוגמה : רתכי יד)
• הסמכת העוסקים בבדיקות לא הורסות – NDT
ההשלכות הנגזרות מהדירקטיבה בעבור יצרני מיכלי לחץ ישראליים
• יצרני ציוד לחץ מקומיים (בישראל) שירצו לייצא מיכלי לחץ מתוצרתם ולשווקם באחת ממדינות האיחוד האירופאי, יהיו חייבים לקיים מבעוד מועד את הנדרש בדירקטיבה.
• יצרנים מקומיים המייעדים את מיכלי הלחץ מתוצרתם לשיווק בישראל, מחויבים לעמוד בדרישות התקן הישראלי הרשמי והמחייב – ת"י 4295 : "מיכלי לחץ".
סימון ציוד הלחץ
בנוסף לסימון ציוד הלחץ בסימן "CE" (על-פי ה-P.E.D.) או בסימן "" (על-פי ה- T.P.E.D.), יש לסמנו בפרטים הקבועים בדירקטיבה בעבור כלל ציוד הלחץ ובפרטים נוספים, כפונקציה של סוג ציוד הלחץ. כך למשל עליהם להוסיף בחלק מהמקרים סימון הנוגע להתקנה בטוחה, להפעלה ולשימוש, לתחזוקה ולבדיקות תקופתיות.
אני משוכנע שעולות עדיין תהיות רבות בכל הקשור למהות הדירקטיבה, למסגרת החלות שלה ולאופן הפעלתה. זאת, מאחר שהדירקטיבה מהווה מסמך משפטי שאינו מגדיר באופן ישיר וברור את שיטות הבדיקה, מהותן, היקפן, קריטריונים ברורים לבחירת חומרי מבנה, קריטריונים לפסילה ואישור, ועוד. דוגמה לתקני בנייה ברורים יותר הנם אלה המוכרים לנו בתחום מיכלי הלחץ, כמו AD MERKBLATTER, EN 286 וכדומה, שמהם אפשר לדעת בבירור מהן הדרישות הנוגעות לכל שלבי התכנון, הייצור והבדיקות המוגדרות.
אנו מבחינתנו, נשמח לסייע לזקוקים לכך במתן תשובות ובמתן הרצאות בחברות ובמפעלים שונים. כמו כן נוכל לעזור בהתנעת התהליכים הדרושים בעבור אלה המבקשים לשווק את ציוד הלחץ שלהם, שעליו חלה אחת משתי הדירקטיבות הנ"ל, באחת ממדינות האיחוד האירופי שבהן היא מופעלת.
© כל הזכויות שמורות לעו"ד אינג' עדי א. עציץ ואין לעשות במאמר זה, כולו או חלקו, שימוש כלשהו ללא קבלת רשותו הפורמלית מראש.